Te har spritt sig genom världens alla hörn genom karavaner, båt och på senare tid flyg. Hjälpt av munkar, handlande och folk ute på resa. Men två karaktärer i teets historia sticker ut. Två kvinnor som etablerade te i deras nya hemland. Jag pratar om teprinsessorna.

Låt oss börja med prinsessan Wencheng 

 

 

Låt mig ta dig tillbaka i tiden till 600 talets Kina i Tangdynastin. Där levde en prinsessa av lägre grad vid kejsarens hov som snart skulle stå brud, hon hette Wencheng. Detta var däremot inte ett äktenskap baserat på kärlek utan taktik.

 

På den tiden var det inte fred mellan Tubo (nuvarande Tibet) och Kina. Kung Gambo av Tubo ville stärka sin position antingen med erövring eller äktenskap. Han hade redan en Nepalesisk fru men på den tiden var de bara smart för en kung att ha flera fruar då det gav politiska fördelar.

 

I början vägrade den kinesiska kejsaren, på den tiden ansågs de flesta av Kinas grannfolk vara barbarer av kineserna. Men i slutändan gick han med på att gifta bort prinsessan Wengcheng.

 

Då började resan för Prinsessan Wencheng till hennes nya hemland och brudgum. Resan på tusentals kilometer med hennes kilometerlånga karavan fullastad med olika gåvor tog någonstans mellan ett och tre år att resa. Men tillslut kom hon fram till sin trolovade, med alla sina gåvor. Bland dom gåvorna fanns det en till synes obetydlig gåva som skulle forma framtiden i Tubo, te.

 

I början var det dom rika som drack te i Tubo men det spred sig snart till allmänheten, det ledde till en handel som sker än idag.

 

Prinsessan Wencheng tog även med sig andra saker, nya odlingssätt, statyer, fröer och en av de viktigaste för Tibet idag Buddhism.

 

Än idag firar man prinsessan Wencheng två gånger per år. Dagen hon anlände till Tibet och hennes födelsedag.

 

Catherine de Braganza

 

 

Nu reser vi över halva världen och några hundra år fram igen till 1600 talets Portugal. Där vid det kungliga hovet lever prinsessan Catherine.

 

Det har funnits flera förslag till makar till prinsessan, alla politiskt viktiga men tillslut beslutades det att hon skulle bli gemål till kung Karl II av England. En allians mellan England och Portugal skulle ersätta alliansen mellan England och Frankrike som nyss gått ut.

 

Dom gifte sig 1661 i Portmouth, England, två gånger. En gång i den engelska kyrkan och en hemlig gång i den katolska kyrkan då prinsessan var katolik.

 

En av de brudgåvor som hon hade med sig var en liten låst kista som innehöll teblad.

 

Prinsessan Catherine födde aldrig någon arvinge till tronen tror flera graviditeter. Men hon av ett arv som var mycket större än det. Prinsessan Catherine var den som tog teet till England. Te dracks inte i England på den tiden men det blev populärt, först i adeln och sedan även bland andra att dricka te som den portugisiska prinsessan.

 

Det är svårt att tänka sig ett England utan te så vi ska vara tacksam till prinsessan Catherine.

Catherine de Braganza, Wencheng, historia, teets historia,

Liknande inlägg

1 kommentarer

Emma

26 Sep 2017 17:31

Vilken härlig blogg! Som inbiten tedrickare var det jätteroligt att råka hitta den.

Svar: Tack, vad kul att du hittade hit :)
Linnea

Kommentera

Publiceras ej