Jag har länge drömt om ett tehus.
 
Nu låter det som om jag äntligen skulle ha fått ett men så är det inte men jag tänkte berätta lite om min dröm, min dröm är flera år bort fortfarande.
 
Min dröm är att ha ett tehus som består av tre rum och antagligen en korridor (för att få det att flyta ihop). Ett rum på 1½ el 2 tatamimattor (3-4 kvm), ett rum på 4 el 6 tatamimattor (8-12 kvm) och en Mizuya (kök). Såklart med tillhörande veranda och roji (teträdgård). Men det skulle gå att ha så litet som 2 tatamimattor med ett litet Doko (skåp som ersätter Mizuya).
 
Exakt hur det blir vet jag ju inte än däremot, jag vet ju inte ens var det ska vara isåfall. Men jag har funderat länge på tekniker och material som jag ska använta. Jag vill tex inte bara använda japanska material då det inte blir så värst wabi sabi här så tex så funderar jag på ett spåntak med taknäver under, iallafall efter kanten så att det ser ut som att det är taknäver under allt om jag inte skulle kunna på tag i taknäver. Men jag tror att resten får iallafall delvis platsen bestämma.
 
Jag går redan omkring och drömmer om vissa platser som skulle passa, eller iallafall vara vackra att sätta ett tehus på (tex korpberget) men om det blir det vet jag inte.
 
 
 
Så än så länge är det en dröm men när jag börjar arbeta på mina planer så får jag skriva om det i bloggen också :)
Cha no yu, Drömmar, chado,
Glad midsommar allihopa
midsommar,
Piffa upp tekannan till midsommar, ge den en egen midsommarkrans
 
Detta behövs: Blommor, grässtrån, sax, underlag att arbeta på tex en handduk ev en korg att plocka blommorna i.
 • Plocka blommor, helst som inte har så tjock och styv stjälk. Plocka även några rejäla grässtrån som går att knyta utan att dom går sönder. Plocka mer än vad du tror, du kan behöva göra flera kransar inna du får till det.
 • Välj ut dina favoriter bland blommorna och ta av dom så att dom är ca 1 dm långa. Ta bort eventuella blad eller blommor efter stjälken. Gör en rejäl hög ifall du gör fel eller märker att en viss blomma inte funkar.
 • Lägg ihop tre blommor och knyt ihop dom med ett grässtrå, gärna så nära blommorna som möjligt.
 •  
 • Börja fläta och lägg till blommor hela tiden men lägg bara till en blomma åt gången, annars blir den för tjock. Fläta eventuellt i ett grässtrå då och då för att det ska hålla ihop bättre.
 • Fläta tills den är nog lång för att bli en krans som passar på locket av din tekanna (mäta, den måste vara längre än du tror) och knyt med ett grässtrå i änden av flätan så att det inte går upp.
 •  
 • Forma till en krans och knyt ihop med ännu ett grässtrå eller eventuellt ett fint band.
 •  
 • Gör de sista justeringarna, är det tex för lite blommor på något ställe så kan du pilla dit nån passande blomma nu.
 • Lägg på locket av din tekanna, ha helst ett te som ska ha lite svalare vatten i eftersom annars så kan blommorna slokna av värmen.
 
Lycka till och glad midsommar
 
 
piffaupptekannan,

Liknande inlägg