Många säger ju att dom inte gillar grönt te men ofta har jag märkt att dom inte brygger det rätt vilket kan ge en hemsk smak om man har otur.
 
Några saker som är viktiga då man brygger te är bland annat temperaturen och tiden man brygger det så här nedan har jag skrivit ett bryggningsschema. Tänk däremot på att det är generella tips vissa teer ska dra i hetare/svalare vatten eller i kortare/längre tid. Ens personliga smak kan också spela in min man vill tex ofta brygga teer svalare än rekommenderat och jag vill gärna låta teet dra en liten stund längre än rekommenderat. Men köper man ett te och man inte får veta hur man ska brygga det kan man först testa att följa de allmänna tipsen.
 
Tesort              Temperatur           Tid                    Mängd te              Antal bryggningar*
 
Grönt te            70-80 grader        30 sek-2 min     2 tsk/kopp**         2-4 st
 
Svart te             95-100 grader      2-3 min              1 tsk/kopp           1 st
 
Vitt te                70-80 grader        1-5 min               2 tsk/kopp           2-4 st
 
Oolong              80-90 grader        2-5 min              2 tsk/kopp            2-5 st
 
Gult te               70-80 grader        2-3 min               2 tsk/kopp           2-4 st
 
Pu-erh               100 grader           2-5 min               3-4 gram/kopp    2-4 st
 
Örtte***             100 grader          5-15 min               2-3 tsk/kopp       1 st
 
* olika teer kan man också brygga olika många gånger
** en kopp är ungefär 2 dl te ev lite mer
*** Här kan det skilja mer.
 
Sencha Kyoto som bryggts i ca 70 grader varmt vatten i ca 30 sek.
Grönt te, Koppar, Svart te, Te, gult te, oolong, pu-erh, vitt te,
En annan bloggare som jag brukar läsa frågade för några dagar sen vad ens favoritkopp är och min favoritkopp (inte teskål för det har jag redan skrivit om) är en gaiwan i yixinglera.
 
För er som inte vet vad en gaiwan är så är det en kopp med fat och lock men utan öra som kommer från norra Kina. En gaiwan kan man både dricka ur direkt och då gärna med tebladen i koppen, man använder locket som "sil". Eller som en tekanna. Nu rymmer en gaiwan bara ca 1 dl så man får ha ganska små koppar till en gaiwan om man använder den som tekanna så oftast dricker jag ur den direkt.
 
 
En gaiwan är också praktisk eftersom den håller värmen ganska länge, det var därför vi köpte hem vår första, för min man (som lätt ka glömma sin tekopp) tyckte att det var intressant att testa en kopp med lock.
 
Vi har gått igenom några gaiwan genom åren (delvis för att jag är klumpig) och just nu har vi bara 2 stycken som är hela (har ägt 5 stycken), en i yixinglera och en i porslin som har ett motiv som ändrar färg då den blir varm. Jag föredrar den i yixinglera eftersom lera gör så att den känns mer "levande".
 
 
Vad är din favorit tekopp/mugg?
Chawan, Kina, Koppar, Te, Teskål, gaiwan, yixing,
Nu är det här en lite gammal historia men jag fick lust att berätta den ändå.
 
Den utspelar sig på min och min mans bröllopsresa då vi bilade genom norra Sverige, Vi var i Östersund över dagen och jag snubblade över en av mina favoritbutiker när det gäller te. Jag rent snubblade över den för jag hade bara köpt te via deras e-butik så jag hade ingen aning om var den fysiska butiken fanns.
 
Jag gick glatt in på te centralen med min man släpandes (ja nästan i alla fall) efter mig. Min man tyckte att jag skulle köpa något till mig (förutom te) som minne på resan och efter lite övertalning (jag är jättedålig på att köpa saker till mig själv) gick jag med på det.
 
Nu var det bara att bestämma vad man skulle köpa, vilket var svårt eftersom dom har mycket finare saker i deras fysiska butik än på deras e-butik men tillslut bestämde jag mig för att köpa två koreanska koppar (eftersom jag inte har något koreanskt).
 
När jag skulle betala så började jag prata med hon som stod i kassan som visade sig vara ägaren (om jag förstått det rätt) och då berättade jag att jag brukade köpa från deras e-butik men att dom har mycket finare saker i deras riktiga butik. Det kom också fram att vi var på vår bröllopsresa.
 
Så när jag hade betalat kopparna och teet (Ett hojicha, första gången jag testade det) så stoppade hon också ner ett Darjeeling FTGFOP1 i påsen och sa att det var en bröllopspresent. Jag blev chockad men också väldigt glad över att nån som inte kände mig ville ge mig en bröllopspresent.
 
Sen dess har jag alltid gillat Amanda från te-centralen lite extra av alla jag vet som säljer te :)
 
Här är kopparna jag köpte och teburken, teet är slut sen länge däremot.
Darjeeling, FTGFOP, Hojicha, Indien, Koppar, Korea, Svart te, Te, Te centralen, kvalié, Östersund,

Liknande inlägg