Många slutar dricka te på sommaren då det är varmt. Många vill helt enkelt inte dricka något varmt då.
Men det finns alternativ till varmt te på sommaren.
 
 
 
Svala teer är tex något som passar på sommaren, exempelvis gröna japanska teer. Vissa japanska teer ska tillagas i så sval temperatur som 40 grader.
 
 
 
Iste, en klassiker när det är varmt. Man behöver inte köpa supersött pulver som man blandar i kallt vatten man kan tex kallbrygga iste och många teer är god helt utan sötning. Även här passar gröna japanska teer. När man kallbrygger teer blir teet nämligen mycket sötare då det krävs en viss temperatur i tevattnet för att de beska smakerna ska lösas i vattnet.
 
 
Sen såklart teglass. Det går att göra superenkelt med teisglassar eller tex genom att göra gräddglass smaksatt med matcha här är ett enkelt recept som funkar även utan glass maskin.
 
 
 
Sen så kan man använda te i bakverk, godis eller matlagning om man vill få in ännu mer te i sin sommar.
 
Såklart går det även att dricka varmt te även då det är varmt, jag föredrar då masala chai. Jag tror det är för att annars brukar jag dricka det vid jul så kroppen förflyttar sig till svalare tider och såklart så kan det på vissa svenska sommardagar även passa med varmt te för att värma sig tex idag.
iste, japanskt te, matchaglass, sommar, teglass,
Ibland vill man ha något svalkande och något gott te samtidigt. Har man gjort en massa iste redan så kanske man vill ha något nytt också. Då kan man testa att göra teglass. Den här teglassen är superenkel och relativt nyttig.
 
 
 
Isglas på te
 
Du behöver
 
isglassformar, jag köpte mina på laplandecostore
Te av någon sort som är god kall
Sötning
Eventuellt extra smaksättning
 
  • Ta minst dubbelt så mycket te som du normalt skulle göra men gör teet annars som normalt.
  • Söta teet med valfri sötning, sötare än normalt, jag använde ca 1 tesked socker/honung per isglass (ca 75 ml). Låt svalna.
  • Lägg i den smaksättning du vill ha i formarna(om du vill ha någon) och häll i teet. Ställ in i frysen och vänta tills det fryst till is.
  • Ta fram och njut en varm dag.
Som exempel på vilka teer man kan använda, vilken sötning och smaksättning så tar jag upp dom som är på bilden.
 
Längst till vänster: Te Gyokuro, sötat med vitt socker och "smaksatt" med teblad. Även Sencha Kyoto kan man använda för liknande smak.
Mitten: Te Assam FTGFOP1 ,sötad med honung och smaksatt med vita och rosa rosenblad (Godast!)
Höger: Örtte röd rooibos, sötad med farinsocker och smaksatt med blåbär.
 
Men jag tycker helt klart det är värt att testa sig fram. Kommentera gärna, särskilt om ni testar någon egen kombination
Gyokuro, Recept, assam, rooibos, teglass,