God jul
 
Jag hoppas ni får en bra teig julafton med många teiga klappar :)
 
Ett litet tetips för jul är att Masala chai (även kallat chai) passar riktigt bra på julbordet, särskilt för dom som vill ha en vit jul, den funkar även till pepparkakor och annat julgott om man inte vill dricka det till just julbordet.
 
Man kan också marinera russin i lite te tex Masala chai för sallader och liknande.
 
Ni får gärna kommentera om ni får något teigt i julklapp eller har andra tips.
 
 
 
 
Jag har tidigare skrivit "Vad jag menar då jag pratar om te" och "Olika tesorter" lite om vad som skiljer de olika tesorterna åt. Jag hade också tänkt skriva lite djupare om skillnaderna. Jag tänkte då först skriva om svart te eftersom det är ju det som är mest populärt här i väst.
 
Svart te är teblad som man plockat, låtit oxidera, hettat upp och sedan torkat. Oxideringen sker genom att man mosar, skär eller i vissa fall till och med maler tebladen (det senare gäller då tepåsar). Detta gör då så att syret kommer i kontakt med växtsaften och en oxidering sätts igång.
 
Tebladen får då ligga och oxidera och då ändrar dom färg från grönt, till röd/brunt och till sist blir dom svarta. Då hettas bladen upp för att stoppa oxideringen och sedan torkas bladen. Efter detta har man då svart te som sorteras efter storlek och kvalité för att sen skickas till butiker och konsumenter.
 
Svart te är ett ganska nytt påfund i tevärlden, det uppfanns någon gång mellan 1600 talet och 1800 talet i Kina. Det svarta teet blev snabbt populärare här i väst än det gröna teet, delvis för att det klarade den långa frakttiden bättre och delvis för att det var lite svårare att försalska.
 
 
Det finns en myt som handlar om det svarta teets uppkomst som säger att det var en tehandlare som levde under opiumkriget i Kina. Den tehandlaren hade just fått hem färska teblad till sitt lager när soldater konfiskerade lokalen för att ha det som tillfälligt boende.

Teet brydde sig ingen av soldaterna om och det började att jäsa. Till sist fick den stackars tehandlaren en chans att försöka rädda sitt lager. Tehandlaren hade aldrig sett te som såg ut som det teet och alla trodde det var förstört men för att inte gå för mycket med förlust försökte han sälja teet ändå. Teet blev snart slutsålt och köparna frågade efter mer.

Nu fanns redan svart te då opiumkriget bröt ut men alla myter ska ju ha ett korn av sanning i sig.

Svart te brygger man vanligtvis  i 95-100 grader, i 2-3 min och man använder vanligtvis 1 tsk te/kopp. Vanligtvis kan man bara brygga det en gång men det finns undantag.

 Alishan mi xian

 

Jag själv är inte så mycket för svart te men jag stöter då och då på svarta teer som är riktigt goda tex Alishan Mi Xian som var supergott.

Kina, Svart te, Te, alishan mi xian, teets historia,
Jag ska börja med att be om ursäkt för att jag inte skrivit på ett tag men jag har inte alls haft inspiration och då känns det som om jag bara skulle skriva dåliga inlägg och då väljer jag hellre att inte skriva.
 
Jag tänkte berätta lite om att tvätta te idag. Att tvätta te är i princip att hälla bort första bryggningen vilket kan ge bättre smak, särskilt på vissa teer.
 
Att tvätta te kan vara positivt på många sätt delvis så sköljs eventuellt damm (eller liknande) bort, delvis så får man mildare smak (om man nu vill ha mildare smak) och man får också mindre koffein i teet.
 
Man kan tvätta alla teer men det passar bäst med mörka teer enligt mig och är näst intill nödvändigt för pu-erh teer. Det snabbaste är att hälla varmt vatten (samma temperatur som teet ska ha, vi vill inte skålla teet) över teet i tekannan, muggen, etc och sen helt enkelt hälla bort det i princip direkt. Sedan brygger man te på de fuktiga tebladen. Det är den metoden jag oftast använder (till svarta teer som man bara kan brygga en gång passar denna metod bäst).
 
Man kan också låta teet brygga mellan 30 sek och hela bryggtiden och sedan hälla bort teet, far att sen brygga te på de blötlagda tebladen. Det gör jag om jag tycker att teet har alldeles för mycket smak av något som jag inte gillar (tex för kort lagrade pu-erh teer eller pu-erh teer av sämre kvalité).
 
Att tvätta teer är vanligt i Kina, särskilt om man övar gong fu cha (den Kinesiska teceremonin) då ska man tvätta teet innan man brygger första omgången man dricker.
 
Jag rekommenderar att man testar att tvätta teet och ser om det är något för en, själv blev ja tex förälskad i pu-erh efter att jag började tvätta te.
 
Pu-erh smakar bäst om man tvättar det först.
Kina, Svart te, Te, gong fu cha, pu-erh, tvätta te,

Liknande inlägg