Jag brukar passa på att göra matchaglass varma sommardagar. Detta recept är perfekt då jag inte har en glassmaskin.

 

Superenkel matchaglass

 

Du behöver: Din favorit vaniljglass, matcha av mat eller koi cha kvalité. Jag använder matcha midori.

 

Låt glassen stå framme en stund så att den blir lite mjuk. Bor du en bit från affären kan du passa på då du just kommit hem och glassen ändå är mjuk.

Sikta i matcha efter smak och rör om. Smaka då och då så du vet om du har nog med matchasmak.

Ställ in i frysen tills den fryst till igen.

Servera med havrekakor eller som den är. Ät och njut.

 

Glassen är riktigt god men lite "vuxen" i smaken, så gillar man den inte så kan man testa att ha den till vaniljglass, havrekakor eller nått annat sött och gott. Man kan också testa att öka eller minska matchan så att det passar just dig.

Det finns också mer avancerade recept men dom har jag inte testat än då alla kräver glassmaskin, men får jag tag i en glassmaskin så ska jag testa det :)

 
Recept, glass, koi cha, matcha, matcha midori, matchaglass,
Nu har jag och min lillasyster testat att göra kung fu cha/gong fu cha.
Det var riktigt kul och plaskigt och mycket enklare än vad jag trodde. Nu gjorde jag väl massor av "fel" men vad jag förstår så är det inte lika viktigt att man gör exakt som det lärs ut i kung fu cha.
 
Vi drack Wild flower som är ett blommande te. Denna gång var bryggning nummer 2 bäst men då tvättade jag teet först.
 
Te setet vi använde. Kopparna är lite väl stora (rymmer ca 1 dl) men då är tekannan för stor för kung fu cha (3½ dl)
 
 
 
Det är min lillasyster som fotat förresten :)
 
 
Blommande te, gong fu cha, wild flower,
I förrgår var jag i Umeå för första gången på evigheter. Det var tänkt att vi skulle äta middag på en Indisk restaurang (som för övrigt serverar masala chai) och när vi nästan var framme läser vi på en skylt "Eastern teahouse". Såklart var jag tvungen att kolla in det så vi bad om att få kolla på menyerna (jag har massa matallergier och intolleranser så att hitta nått som jag kan äta är svårt) sen så satte vi oss för att beställa.
 
Under tiden vi väntade på maten så gick jag och beundrade alla fina pu-erh kakor, kung fu cha teseten och allt annat fint. Vi sparade vinlistan som också hade en hel del teer och annat i sig så att jag skulle kunna beställa nått efter maten.
 
 
 
Maten var underbar, till och med svärmor (som främst gillar husmanskost) hittade nått hon tyckte var gott.
 
 
Sen när de flesta ätit klart (jag fick maten sist så jag åt fortfarande) åkte min man och svärmor iväg för att köpa en (underbart söt) bonnkatt medan jag och min lillasyster beställde efter ett te. Det blev ett  Xihu Longjing Innan Guyu (grönt te). Det kostade 89:- och jag valde det för att jag var ganska säker på att min lillasyster skulle gilla det.
 
Sen så kom servitrisen och till min glädje och förvåning så kom hon och bar på en tebricka med ett kung fu cha teset på. Jag trodde inte att det skulle vara ett riktigt tehus så utan en försvenskad variant ungefär som fyra små rätter.
 
 
Själva utförandet av teceremonin var inte som jag läst om, vilket är ganska logiskt med tanke på hur stort Kina är så borde det finnas olika varianter. Servitrisen kunde inte heller vara hos oss hela tiden utan fick göra andra saker också men med tanke på att hon var ensam servitris så förstår jag att hon fick göra det och skulle hon varit värd eller vad man nu vill kalla det hela tiden så skulle nog det kostat mycket mer.
 
 
Teet var jättegott, Vi är båda överens om att tredje bryggningen var godast och första bryggningen kom sist. Vilken som kom på andra, tredje och fjärde plats är vi däremot inte överens om.
 
Jag kommer definitivt fara dit igen, om jag inte far dit för att äta lunch eller middag så blir det till mellanmål helt enkelt.
 
Det var en helt underbar upplevelse och jag blir alldeles upprymd då jag tänker på det :)
 
Blev ni sugen att åka dit själv så ligger tehuset på Vasagatan 10 i Umeå 
Det finns både dyrare och billigare teer. Sen förutom grönt te så finns pu-erh (som där kallas svart te, som det gör i Kina), blommande te och några som kallades grönt som jag tror kan ha varit oolongteer.
 
Har du varit på en kung fu cha teceremoni?
Blommande te, Grönt te, gaiwan, gong fu cha, pu-erh, teahouse,

Liknande inlägg