Jag råkade snubbla över en kul sak som kommer hända på Östasiatiska muséet den 10:de mars.
Nämligen en teprovning med afternoon tea. Dvs olika Indiska teer tex Assam och Darjeeling med olika godsaker till.
 
Jag kommer inte kunna fara dit men om ni far får ni gärna berätta hur det var :)
 
 
 
Darjeeling, Te, Teprovning, afternoon tea, assam, Östasiatiska muséet,
För några dagar sen skrev jag om tekonsten blommande teer. Nu idag läste jag något jag måste dela med mig.
 
Red Hong Yi, en konstnär från Malaysia har gjort ett konstverk av 20 000 tepåsar som föreställer en man göra "pulled tea" Vilket är en tedryck med mjölk och socker som hälls mellan två behållare, som gärna ska vara långt ifrån varandra.
 
Det tog två månader för henne att göra klart verket.
 
Det är ett riktigt imponerande både att se och att läsa om, här kan du läsa lite mer och se verket.
Konst, Te, pulled tea, tepåse,
Jag har ju tidigare skrivit om svart te, generellt om de olika tesorterna och vad te är så nu tänkte jag fördjupa mig om grönt te.
 
Grönt te har blivit ganska populärt här i väst, särskilt för dess hälsoeffekter men grönt te har funnits länge i Kina.
 
Grönt te kommer då från samma växt som allt annat te, det som skiljer grönt te från svart te är att det har inte oxiderat utan när man har plockat tebladen så hettas de upp för att förhindra att oxideringen ska börja, man formar teet när det gäller vissa teer och sen torkar man teet.
 
Upphettningen kan ske på olika sätt, med ånga som är vanligast i Japan men som även sker med vissa teer från östra Kina. Genom att doppa bladen snabbt i hett vatten som man gör i Korea och genom rostning/wokning som är vanligast i Kina.
 
Japanska gröna teer ser lite mer "tillplattade" ut än Kinesiska gröna teer pga ångningen.
 
Upphettningen kan göras med maskiner men det är fortfarande vanligt, särskilt i Kina att det sker för hand. Faktiskt så på vissa ställen så vänder man bladen i "woken" utan redskap utan med händerna.
 
Här i väst var grönt te det första eller i alla fall bland de första tesorterna som introducerades men när man började importera svart te istället så fall det i glömska. Det är bara på senare tid som grönt te blivit populärt igen, delvis pga mängder av forskningsrapporter som visar att grönt te är nyttigt.
 
Grönt te ska vanligtvis bryggas i 70-80 grader varmt vatten men det finns en stor variation. Vissa sorter ska bryggas i 40 grader varmt vatten och vissa 90 grader eller till och med högre.
Vanligtvis brukar man ta 2 tsk grönt te då man brygger grönt te men vissa teer är så luftiga att man behöver betydligt mer och vissa är mer kompakta så att det räcker med mindre så när det gäller grönt te är det nästan bäst att väga teet. Ungefär 3 gram te/2 dl vatten brukar det vara.
Grönt te kan man oftast brygga flera gånger på så även om man måste ta mer te än svart te så är det mer ekonomiskt, i alla fall om man brygger flera gånger.
 
Sencha Kyoto, ett riktigt gott Japanskt grönt te.
 
Grönt te är min favoritsort även om jag inte bara dricker grönt te. Grönt te är extra kul eftersom det är väldigt varierat. Vad tycker du om grönt te?
Camellia sinensis, Grönt te, Japan, Kina, Korea, Te, japanskt te, kinesiskt te, sencha kyoto, teets historia,

Liknande inlägg