Spännande ny forskning visar att ett ämne som finns i grönt te som kallas EGCG kan skydda mot Alzheimers genom att det förhindrar en förändring som man tror kan leda till Alzheimers.
 
Forskningen var visserligen gjord på teextrakt men med tanke på att det finns flera andra studier som pekar åt liknande riktning exempelvis att te hjälper minnet eller skyddar mot olika demenssjukdomar så tror jag att det även kan hjälpa att dricka grönt te som det är. 
 
Jag kommer iallafall inte känna mig sämre när jag dricker mitt gröna te om man säger så.
 
På bild Sencha kyoto
 
Länkar till källor hittar du här
 
EGCG, Grönt te, Hälsa, antioxidanter, te och hälsa, tenyheter,
Även om te är gidars nektar så kan man ibland stöta på teer som inte är lika goda. Då blir dom lätt ståendes i skåpet och blir gamla men här är 5 tips på vad du kan göra med gammalt te så du slipper slänga det.
 
  1. Laga mat eller baka med te. Många teer går att avända i matlagning och bakning, många gånger framträder inte alltid de smaker som du inte gillar lika stark eller så kan dom passa bättre i mat än som det är. Många gillar tex inte Lapsang Souchong (även om många också älskar det) då kan man använda det i grytor eller marinader för att få en lätt rökig smak.
  2. Använda te vid solbränna. Te kan faktiskt hjälpa vid solbränna. Men det är viktigt att det är riktigt te, örtte behöver inte alls ha samma effekt.
  3. Använd te för att ta bort dålig lukt. Te drar åt sig lukter och även gammalt te kan användas för att ta bort dålig lukt. I japan säljs faktiskt speciella tepåsar som man storppar i skorna mot dålig lukt,
  4. Använd te i håret. Te kan faktiskt användas som så kallat efterskölj. Det innebär att du häller kallt te, eller örtte över håret innan du stiger ur duschen. Olika teer och örtteer ger olika effekt. Vill du vara säker på att ditt mörka hår fortsätter vara mörkt kan du använda svart te medan om du vill ha lyster i ditt blonda hår ska du använda örtte på kamomill
  5. Vackra ögon.Ett gammalt knep mot trötta, puffiga ögon är att lägga använda tepåsar på ögonen. Dricker du lösviktste så finns det tepåsar som du kan fylla själv att köpa. Alternativt så kan du sy små tygpåsar i tex bumull som du fyller med te.
Vad är dina bästa tips för gammalt te som du inte vill dricka?
 
 
bakamedte, huskur, husmorstips, lagamatmedte, tips,

Dom här havrekakorna är ett perfekt sätt att använda pu-erh, särskilt om det inte riktigt vad din kopp te. Havrekakorna får nämligen inte någon jättestark smak av pu-erh utan får bara en djupare och mustigare smak. Dom är dessutom enkla att göra glutenfria och superenkla att göra, perfekt för den som är nybörjare eller vill baka med hela familjen.

Dessutom är det mina favoritkakor som är sådär lagomt sega

 

 

Ingredienser till ca 15- 20 stycken

 

¾ dl farinsocker

¾ dl stark pu-erh

¾ del olja

2 tsk vaniljsocker 

2 krm salt

1 dl kokosflingor

½ dl bovetemjöl eller 1 dl grahamsmjöl

½ dl sojamjöl

2 dl stora havregryn

½ dl russin

 

  • Sätt ugnen på 200 grader och gör din pu-erh dubbelt så stark som du brukar. Jag brukar använda pu-erh superior. Låt teet svalna något

  • Blanda de första fem ingredienserna.

  • Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda.

  • Klicka ut smeten på en ungsplåt med bakplåtspapper, jämna ut kakorna så de blir platta och runda.

  • Grädda mitt i ugnen i 10-15minuter.

 

Tips, dricker du inte pu-erh så kan du köpa en påse på 30 gram enbart till kakorna. 

Recept, bakamedte, bakning, kakor, pu-erh, pu-erh superior,

Liknande inlägg