Vilken tesort är godast? Det är ju svårt då det finns ädelstenar och sämre teer bland alla tesorter men jag har försökt att ranka det.

Okej här är min rankning

  1. Grönt te: För det är helt enkelt så varierat och har dessutom gudanektarn matcha
  2. Pu-erh: Så mycket smak, så underbart. Iallafall om du inte köper den allra billigaste sorten
  3. Oolong: Jag menar hur ljuvlig är inte lagrad oolong eller ginseng oolong?
  4. Gult te: Som grönt te fast lite mindre varierat, såklart är ju det en vinnare
  5. Svart te: Klättrar över vitt te tack vare yi mei ren (som är slut :( )
  6. Vitt te: Det är minst varierat och hamnar därför sist, Men sist efter 5 så underbara tesorter är ju inte fy skam heller.

    Det har ändrats lite med tiden, pu-erh har ändrats mest som varit både först och sist. Svart te har främst varit sist men klättrat tack vare yi mei ren. Fast på stenåldern innan jag testat så många olika tesorter hamnade den först.
Hur rankar du de sex tesorterna?
 
Camellia sinensis, Grönt te, Svart te, gult te, listor, oolong, pu-erh, vitt te,
Förra månaden ungefär gjorde jag ett fynd på en secondhand affär i närheten. Eller jag och jag, jag fick tips av en vän som vet att jag är tenörd.
 
Det är ett gong fu cha* set eller snarare två stycken och en tebricka. Tebrickan är tyvärr sönder (som mycket av trä som kommer från Kina blir i vår torra luft tyvärr) men det går nog att laga,det är på undersidan så det syns inte det är bara opraktiskt.
 
Jag funderar faktiskt på att sälja ena setet på min tebutik, i en second hand del i butiken som jag funderat på att starta. Vad tror ni?
 
Hursom det var ett ritkigt klipp. 2 hela set och en tebricka för 200:- :)
 
Har du gjort något "teklipp" på second hand nyss?
* gong fu cha = den kinesiska teceremonin
 
gong fu cha, loppisfynd, second hand,
På vissa teer är tebladen i bitar, vissa andra är hela och små, små knoppar. Ibland så hittar man te med stora blad också.
 
Te med stora blad anses oftast inte så jättefint då det är dom helt nyutslagna knopparna som anses som det finaste i både svart, grönt, vitt och gult te. När det gäller pu-erh så finns det både knoppar (som dom på min header) och större blad, ofta är det så kallade souchong* blad.
 
När det gäller oolong däremot så är det ofta stora souchong blad som gäller. Såklart finns det oolong gjort på knoppar och andra teer (tex lapsang souchong) gjort på souchong blad men det är oftast så att oolong har större blad och/eller souchong blad.
 
Båda har sina fördelar. Smaken är lite annorlunda såklart. Smaken är inte lika mild med större blad och äldre (större) blad har också mindre koffein i sig. Små blad kan ätas efter att du druckit teet medan du inte vill det med souchong blad. 
 
Souchongblad tycker jag däremot är riktigt vackra och jag brukar ofta när jag dricker te med större blad lägga teblaen direkt i koppen utan sil och se på när dom slår ut. Det är riktigt vackert!
 
Brukar du dricka te från större teblad?
 
Suochong, om te, oolong,

Liknande inlägg