Jag har gjort en recension av huo shan huang ya för alla teäslare som undrar hur gult te smakat

 
  • Vad är det för te?
    Teet är ett gult te i lösvikt.

  • Var köpte du det och hur mycket kostade det?
    Teet är från Tealovers och kostar 169:- för 50g

  • Utseende
    De torra bladen: Ser nästan ut som "tjocka barr", bladen har rullat ihop sig när det torkat. Färgen är gulgrön
    De använda bladen: Här har bladen vecklat ut sig så att man ser att det är unga, hela blad. Även färgen här är gulgrön.
    Drycken: Färgen på drycken är ljust gulgrön och klar
  • Doft
    De torra bladen: Nötig och örtig
    De fuktiga bladen: Örtig, lite beska
    Drycken: Söt, krämig, grönska

  • Tillagning
    Temperatur: Just under 90 grader
    Tid: 2½min
    Notering. Vanligtvis låter jag den dra i närmare 80 grader men denna gång testade jag högre temperatur

  • Smaken
    Smaken är krämig, nötig, söt med viss beska
    Notering: när det drar i lägre temperatur är inte beskan där

  • Slutresultat
    Jag älskar detta teet. Jag har till och med bjudit främlingar på det på Lycksele marknad och även "icke tedrickare" tyckte om det. Min dotter tyckte också om det även om det inte är hannes absoluta favorit.

    Skulle den vara billigare så skulle jag dricka det oftare, är det något du skulle testa?
 
 
gult te, huoshanhuangya, recension,
Det är sällan jag dricker smaksatta teer men det händer då och då. När jag väl gör det blir jag alltid förvånad över att teet har så platt smak. Det luktar jättemycket men när man väl smakar så smakar det ofta inte mycket alls.
Det gör förmodligen det eftersom de flesta smaksatta teer är smaksatta med aromer som sprayas på teet och inte blommor, frön eller liknande. Då det finns sånt tillsatt är det ofta bara för syns skull.
 
Undantag finns såklart, ofta är det mycket bättre om själva teet har bra kvalité. Då finns det där djupet i smaken som jag är van vid i osmaksatta teer. Exempelvis gillar jag den Earl Grey som jag har i min butik.Traditionellt smaksatta jasminteer är också på ett annat sätt och även exempelvis lapsang och vissa masala chai (dom med mycket kryddor och lite eller inga aromer).
 
En annan sak som jag blir förvånad över då jag dricker smaksatt te är att jag ofta inte kan använda samma te flera gånger. Förmodligen sköljs alla aromer av första gången så det som blir över är i bästa fall ett halvbra grundte.
 
Faktiskt tänker jag gå så långt som att säga att osmaksatta teer smakar mer än smaksatta, då dessa luktar så mycket emrän vad dom smakar.
 
Men själva lukten kan ju vara mysig i sig så det finns ju positiva saker även med smaksatta teer.
 
Har du reagerat på skillnaden mellan smaksatt te och osmaksatt te i hur djupa dom är?
Photo by Igor Miske on Unsplash
 
osmaksatt, smaksatt,