If you have one pot
And can make youre tea in it
That will do quite well.How much does he lack himself
Who must have a lot of things
 
If you have no pot
Take a saucepan and in that
Boil you hot water.
Even so your tea may be
Quite the best in all Japan
 
Though I tell you this
Do not go and hide away
Things you now possess.
To pretend you have them not
Is affected elegance.
 
He who hesitates
Saying that he has no flowers
Let him go and see
The string herbage that ´mid snow
Shows upon the mountain side.
                        - Sen No Rikyu översättning: A.L. Sadler
 
Kama hitotsu
Moteba Cha-no-yu wa
Naru mono wo
Yorozu no dogu
Konomu hakanasa.
 
Kama nakuba
Nabeyu nari tomo
Saku naraba
Kore zo Cha-no-yu no
Nihon Ichi nari
 
Kaku ieba
Aru dogu wo mo
Oshikakushi
Naki mane wo suru
Hito mo hakanashi.
 
Hana wo nomi
Matsuran hito ni
Yamazato no
Yukima no kusa no
Hana wo misebaya
 
- Sen No Rikyu, samma text som ovan.
 
 
Cha no yu, ordspråk, sen no rikyu,
Då min chasen pensioneras och min nya börjar användas så roade jag mig med att fota dom.
 
Det kommer kanske bli ännu fler foton sen då jag hade tänkt ha en tävling med bäst idéer om hur min gamla chasen ska kunna återanvändas och såklart kommer vinsten att vara matcha :)
 Jag blev däremot ganska nöjd med fotona så jag tänkte att dom förtjänar ett eget inlägg.
 
Den gamla slitna
 
Den gamla och den nya
 
Den nya
 
Denna såg nästan magisk ut tycker jag
 
Den nya igen :)
 
 
Cha no yu, chasen, foton,
Du vet väl att te ofta går att använda flera gånger. I Kina anser man att det är den andra omgången som är den godaste. Själv tycker jag att det kan variera men hur som haver ska man inte glömma att använda tebladen flera gånger.
 
Ibland går det inte att använda tebladen flera gånger. Oftast gäller det svart te och även örtteer är såra att få ut nog med smak av mer än en gång.
 
Hur många gånger det går att använda smama teblad varierar mellan te och te, vissa bara en gång som sagt och andra mer än 5 gånger. Använder du en större mängd te går det att använda ännu fler gånger.
 
Tricket är att öka temperaturen och tiden mellan varje gång, med några få undantag. Tex fina japanska teer ska du hälla av direkt istället för att öka tiden för.
 
Smaken, doften och färgen ändra mellan varje omgång, du kan hitta smaker som du inte hittade förut eller kanske hitta en "favoritomgång".
 
Tebladen ska helst inte sparas längre än en dag däremot så brygg små omgångar på kanske en deciliter eller så. Då slipper du springa på toa i ett.
Blommande te går ofta att använda flera gånger
 
Har du inte testat tidigare så tycker jag att du ska testa att använda samma teblad flera gånger, välj något extra fint te. Det blir oftast bäst då (och så mycket billigare).
Te, brygga flera gånger,

Liknande inlägg