Eller faktiskt flera, på bloggen enkoppte.nu
Det är första gången jag är med i en bloggtävling och det är riktigt intressanta priser, ett te från Nepal i en tävling, ett fairtrade teset i en och det mesta spännande (som jag hoppas jag vinner he he) är två tangeriner fyllda med pu-erh.
 
Nu är väl det inte så stor chans att jag vinner men man kan ju hoppas :)
och fram tills jag får veta om jag vunnit el inte så får jag helt enkelt fortsätta att njuta av teerna jag har hemma, tex pai mu tan king som jag dricker nu.
Jag är en klumpeduns och det är inte bra ihop med att jag samlar på tegrejer. Igår tog jag nästan rekord däremot då jag lyckades ha sönder två tegrejer.
 
Det ena var min favorittekanna (den som finns på bild till höger) och den andra var en tillbringare som jag brukade använda minst en gång per dag för att brygga te i.
 
Faktiskt är tekannan den andra i samma modell som jag köpt för att jag älskar den modellen så jag har haft sönder 2 st likadana tekannor till och med.
 
Det värsta var däremot då jag hade sönder en tekanna för ca 600:- innan jag ens hade hunnit testa den än.
 
Tekannan för 600:- som jag inte fick testa ens.
Är du likadan som jag och kan ha sönder dina favoritsaker eller lyckas du hålla dom hela?
Te, sönder, tekanna, tillbringare,
Som svar till en fråga jag fick till ett annat inlägg jag skrev för några dagar sen.
 
Hur länge håller ett te och hur förvarar jag det bäst? =)
 
Hur länge te håller beror på delvis vilken tesort det är och delvis hur man förvarat teet.
Jag själv brukar inte vilja förvara de olika teerna längre än...
 
Tesort                förvaringstid
 
Vitt te                1 mån
Gult te               1-2 mån ev upp till 6 mån
Grönt te            6 mån
Oolong              1 år
Svart te             1 år
Svart pu-erh      3-15 år minst
Grön pu-erh      5-40 år minst
 
Såklart finns det undantag, det finns både lagrade oolong, gröna teer och svarta teer åtminstånde, men vanligtvis är det bara Pu-erh som man lagrar alla andra teer ska man se som en färskvara.
 
På tebutikerna är det lite annorlunda då te håller bättre i stora mängder så man kan köpa ett vitt te i slutet av februari innan årets skörd.
 
När det gäller förvaringen så ska teet förvaras mörkt, svalt (men inte för kallt enligt de flesta), torrt, syretätt och fritt från andra dofter.
Så tex ska man inte förvara teet bredvid kaffet eller kryddor (om inte man vill ha kaffesmakande te förstås ;) ) och inte heller i en glasburk vid spisen el i fönstret.
 
Det bästa sättet att förvara teet är (enligt mig) i en metallteburk med dubbla lock, helst ska innerlocket också vara i metall men har man samma eller liknande te i så kan man ha ett med ett plastinnerlock. Men har man teet i ett skåp (så att det är mörkt) kan man ha det i en glasburk om man inte har något bättre (en konserveringsglasburk som ändå ska vara lufttät.)
 Mina favoritteburkar har alla dubbla lock.
 
Pu-erh behöver däremot inte vara lufttätt då det lagras, mitt pu-erh har jag tex i en papplåda längst upp i en garderob.
 
Jag är så noga med att det inte ska vara annat som doftar i närheten att jag till och med har smaksatta teer (som ofta doftar starkt) och osmaksatta teer på olika hyllor i mitt "teskåp" för att dom inte ska ta åt sig smak av varandra.
 
Nu finns det små skillnader mellan vad olika tekännare säger (vissa säger tex att man kan förvara te i frysen och vissa säger att man absolut inte kan det) men det jag tagit upp i inlägget säger de flesta i alla fall likadant om.
 
 Pu-erh är annorlunda och ska lagras
 
Jag hoppas du fått svar på din fråga
Förvaring, Grönt te, Svart te, Te, Teburk, gult te, oolong, pu-erh, vitt te,

Liknande inlägg