Teets tidigaste historia ligger fortfarande ganska mycket i det fördolda av förklarliga skäl har de flesta skriftliga bevis försvunnit i tidernas dunkel och fysiska bevis av teplantor och deras skörd har multnat bort.
 
Enligt en av de mest kända myterna började te odlas för ungefär 5000 år sedan efter att kejsaren och guden Shen Nong upptäckt teets medicinska egenskaper.
 
Även om det mesta multnat bort så har forskare hittat rötter från odlade tebuskar och dessutom en skål med motiv som liknar tebusken som är 6000 år gamla i Tianluo bergen, Kina och dessutom har forskare hittat ett 2100 år gammalt te i en grav i norra Xi'an Kina.
 
Det äldsta skriftliga beviset av te är från några skriftrullar från 221 f. kr* där det införs en ny skatt på te. (Även detta i Kina).
 
I teets tidiga historia tror man att te främst använts som medicin och mat att dricka te för njutningens skull kom senare.
 
Bilden föreställer shen nong och är public domain
 
* Källa boken "Te"
 
Camellia sinensis, teets historia,
5 snabba faka om oolong, visste du detta.
 1. Samma Blad. Oolong kommer från samma blad som annat riktigt te. Det är alltså från samma växt som svart te, grönt te, vitt te, gult te och pu-erh.
 2. Oolong är delvis oxiderat. Oxidering är det som gör svart te svart, grönt te är istället ooxiderat. Så kort beskrivet är oolong ett mellanting mellan svart te och grönt te.
 3. Oolong görs (ofta) på äldre blad. Så kallade Souchong blad. Det ger både teet en lite eget utseende och såklart smak och innehåll.
 4. Oolong är en perfekt måltidsdryck. Det är gott både varmt, ljummet och kallt och dessutom finns det flera olika toner och grader av oxidering som gör att det alltid går att hitta något som passar till det du äter.
 5. Bladen kan användas flera gånger. Det ger oolong både större variation, eftersom det smakar olika varje gång och gör det mer ekonomiskt.
   
   
  Var det intressant? Vad kan du om Oolong?
   
om te, oolong,