Nu kanske ni tror att jag ska skriva om wateraid och även om dom är super och ni bör kolla in deras hemsida så är det inte det jag tänkte skriva om idag.

Jag tänkte skriva om hur viktigt det är med bra kvalitet på vattnet om man vill ha ett gott te.

Vi har just flyttat och därför så märker jag själv av vikten av bra vatten. Vi hade oförskämt bra vatten hemma på gården, så bra att min man alltid tog med sig av vårt vatten till jobbet.

Här är det helt annars och vi har insett att vi behöver ett vattenfilter. Det går varken att dricka vattnet som det är eller göra ett gott te av det.

Svarta smaksatta teer, gärna av lite sämre (el mindre fin) kvalitet får inte så ändrad smak, men finare teer är onödigt att dricka för det smakar inte längre gott. (så jag börjar förstå de som testat finare teer och inte gillar det om det är det här dom får dricka).

Men det är ju inte så konstigt att vattnet spelar så stor roll, det är ju ändå vad te främst består av.
Så tycker du inte att finare teer smakar så testa gärna att göra det på bättre vatten.

Sen så kanske det ändå inte faller dig i smaken men alla har ju olika smak.

Har du ett bra vattenfilter att tipsa om? Använder du vattenfilter?

Det finns massa saker som jag idag tycker är helt självklara i nivå på "Det kan väl alla?" som jag märker då och då att det var det visst inte alls alla som visste. Här kommer iallafall fem saker som jag lärt mig är viktigt och som är självklara nu men som inte var det förr.
 
  1. Temperatur spelar roll: När jag var yngre tänkte jag aldrig på vilken temperatur vattnet var då jag gjorde te. Det var kokhett alltid och varje gång. Det är nog tur att jag i princip bara drack svart te. Kanske var det därför jag inte gillade grönt te då, jag lät det helt enkelt dra för hett.
  2. Tid spelar roll: De tidigaste teminnena jag har var då mamma gjorde te i hennes dubbelbryggare, då brydde jag mig ju inte om hur länge teet fick dra, det går ju inte att bestämma. Även senare så brydde jag mig inte, jag kollade på sin höjd på färgen på teet men ofta inte ens det.
  3. Kvalité gör skillnad, stor skillnad: Förr så brydde jag mig inte alls på kvalitén på te, inte ens då jag började köpa te i tebutiker för även då gick jag efter vad som luktade gott. Det var först då jag började handla på tebutiker på nätet som jag började förstå vilken skillnad det är mellan parfymerat blask och riktigt bra te.
  4. Det är skillnad mellan te och örtte: Jag är också en av dom som trott att rött te är ett riktigt te en gång i tiden. Däremot så drack jag inte så mycket örtte, möjligen rooibos då jag börjat handla i tebutiker men inte på riktigt bra tebutiker. Jag skulle aldrig då kunnat tänka att det är sån skillnad på smak egentligen, även om det såklart var skillnad på smak.
  5. Det finns te som heter gult te, vitt te, oolong och pu-erh: Förr så trodde jag att var det blad eller liknande i hett vatten så var det te. Men även efter att jag hade lärt mig att te kommer från en och samma buske så visste jag i princip bara om svart och grönt te. Skulle någon pratat om Pu-erh då hade jag, "puh vadå?"
 
 
Vad kan du för självklarheter som kanske inte är självklarheter?
 
2005, lista,
Visst är det trevligt när man hittar ett fynd på loppis? Det är just det jag gjorde idag. Jag hittade en fin liten tekanna på ett av de loppis som finns på Storumandagarna och jag fick ner priset med 15:- också, inte dåligt för en som inte kan pruta.
 
Tekannan är en liten svart tekanna med möster på ca 2½ dl som visade sig hälla te riktigt bra. Det är ju alltid en chansning då man köper en tekanna, om den häller bra eller inte.
 
Såklart så testade jag kannan direkt jag kom hem med lite bai sha lu. Allt som allt så blev jag nöjd med köpet.
 
 
 
Har du fyndat någon tegrej på loppis hittills i sommar?
loppisfynd, tekanna,

Liknande inlägg