En tillbringare är en av mina favorittillbehör till te. Det kanske låter konstigt då det inte är en sak som man tänker på då man tänker på te, men en tillbringare kan användas på många olika sätt.

 

  • Att tillaga te i: Eftersom te både är temperaturkänsligt och dragtidskänsligt så går det att använda en tillbringare att tillaga teet i för att sedan hälla över teet till en fin tekanna att servera ur. Detta sätt passar om du inte har någon tesil dom du kan ta ur tekannan då teet bryggts klart. Som tillbringare så går det vid det här tillfället att använda ett litermått i rostfritt stål eller liknande då tillbringaren inte behöver synas då du serverar teet men tänk på att förvärma tillbringaren.

  • Att servera ur tillbringaren: Har du en finare tillbringare så kan du göra tvärt om, dvs tillaga teet i en tekanna och sedan hälla över det i tillbringaren för servering. Detta sätt används ibland i gong fu cha, den kinesiska teceremonin.

  • Att använda för ”tvättvatten”: Vid vissa tillfällen, tex vid cha no yu, den japanska teceremonin så sköljer man redskapen för tillagningen av teet innan man tillagar teet. Helt enkelt för att visa gästen att det är rena saker som använd. Oftast så är vattnet också varmt så då tjänar det som en förvärmning av tekannan/skålen/tillbringaren eller vad det nu är tänkt att tillaga teet i.

  • Som en vanlig tillbringare: Såklart kan man använda tillbringaren som en vanlig tillbringare, tex om du serverar iste.

 

Jag brukar ofta använda tillbringare då jag tillagar teet hemma. De två översta sätten är vanligast men även de två understa använder jag ibland.

 
Brukar du använda tillbringare till te?
Cha no yu, Te, gong fu cha, tillbehör, tillbringare,

Liknande inlägg

1 kommentarer

Vera

12 Jan 2016 11:16

Jag har en vit i porslin, tycker det är så fint att ha på bordet när man bjuder på te här hemma hihih

Kommentera

Publiceras ej