Jag får ofta frågan om vilket te man ska dricka om man vill börja dricka te eller om man är nybörjare.
Det är en lite svår fråga eftersom te är en så underbart varierad dryck att jag är helt övertygad att det finns något för alla. Det blir viktigt att veta snarare vad man gillar (och vad man inte gillar) annars.
 
Nu kan det ju slå fel, även om man gillar torkade aprikoser kanske man inte gillar oolong men det kan ge en aning om vad man skulle kunna gilla för te. Därför hade jag nu tänkt ta upp några tips om vilka teer som man kan gilla beroende på vilken smak eller effekt man gillar.
 
 
 
Alger
Är du ett fan av alger så ska du testa japanska teer tex sencha, men inte hojicha och gen mai cha. Många japanska teer har nämligen en ton av alger eller hav.
 
Beska
Gillar du beska smaker så ska du testa lila te. Även vissa gröna teer eller pu-erh kan ha riktigt god beska men alla gröna teer och pu.erh smakar inte beskt. Är du ett riktigt fan av besk smak så kan du låta teet dra i lite hetare vatten eller lite längre då både varmare temperaturer och längre tid gör så att fler beska ämnen löser sig i vattnet.
 
Blommor
Älskar du blommor till exempel rosenvatten så ska du testa ett jasminte av bra kvalité. Se upp för jasminteer av sämre kvalité dom blir lätt för "parfymiga"
 
Choklad
Gillar man choklad så kan man testa oolong, främst mörk oolong. I princip alla teer passar med choklad däremot så du kan testa annat också men många mörkare oolong har toner av kakao i sig.
 
Gillar svart, vill dricka grönt
Är du en sån som älskar svart te men vill börja dricka grönt te. Testa Darjeeling eller teer från Nepal. Dessa teer har endel smak av grönt te även om dom är svart teer. Ett annat tips är att testa oolong som ju är ett mellanting mellan svart te och grönt te.
 
Kaffe
Endel teer har faktiskt lite smak av kaffe, visst det är inte lika starkt som vanligt kaffe men smaktonerna finns där. Det är främst mörk (gärna lagrad) oolong och i gröna teer som rostats efter det torkat tex hojicha eller 3 årig Bancha.
 
Koffein
Är man ute efter den uppiggande effekten av koffein så är matcha, det malda gröna teet som används i den japanska teceremonin ett hett tips. Eftersom du sväljer de hela bladen så får du i dig allt koffein som finns i bladen inte bara det som dras ut av vattnet.
 
 
Lugnande
Är du ute efter lugnande te så är vitt te ett tips, eftersom vitt te har högst halt av thaenin som är lugnande. Tänk däremot på att det ändå har koffein i sig så är du jättekänslig för koffein så får du välja bort te om inte man tagit bort koffeinet från teet eller dricka örtteer.
 
Mycket smak
Vill du ha mycket smak i icke smaksatta teer så ska du satsa på en mörk oolong, gärna lagrad. Pu-erh eller ett starkt assam. Dessa teer har mycket smak i sig
 
Nötter
Gillar du toner av nötter så kan du testa ett vitt te, gärna kallbryggt då det verkligen framhäver tonerna av nötter.
 
Popcorn
Gillar du popcorn kan du testa gen mai cha. Visst det smakar inte popcorn rakt av men det är lite likt.
 
 
Rök, tex rökt mat eller en rökig lägereld
Gillar man rök så är ett ips att testa lapsang souchong som är ett rökt te, men vissa tycker att det smakar konstigt med just rökt smak på något man dricker eller att det smakar för mycket rök om lapsang souchong. Är det det senare kan man testa tex rysk karavan och andra blandningar på lapsang souchong.
 
Smaksatt men traditionellt
Vill du dricka te som är smaksatt på något sätt men ändå närma dig mer traditionella teer så är mitt tips jasminte (blommigt kinesiskt), lapsang souchong (rökt te,kinesiskt. Alla gillar inte denna), masala chai (kryddigt, Indiskt) eller gen mai cha (rostat ris, japanskt)
 
Smaksatt, västerländskt
Är du ute efter något smaksatt te som smakar mer likt de teer vi oftast dricker här i väst så kan du testa smaksatta teer av bättre kvalit. Det är stor skillnad mellan ett lågpris earl grey och ett earl grey av bättre kvalité!
 
Sushi
Vill du ha en god dryck till sushi, drick te! Vill du dämpa fisksmaken så ta gen mai cha eller hojicha till din sushi, vill du istället förstärka fisksmaken drick sencha till.
 
Sötma
Vill du ha sött te men inte söta det så ska du satsa på teer som är naturligt lite sötare, detta är främst då skuggade japanska teer som gyokuro och matcha. Just gyokuro kan med fördel kallbryggas om du vill ha det extra sött dö de beska smakerna i te löser sig i hett vatten men inte kallt. Även jasminte kna du testa, blomsmaken lurar kroppen att tro att det är sötare än vad det är.
 
Torkad frukt 
Gillar du torkad frukt, särskilt torkade aprikoser så kan du testa oolong som är utsökt att dricka till lite torkad frukt
 
Whiskey
Gillar du rökig whiskey, testa lapsang souchong. Jag dricker inte whiskey själv men jag vet många whiskeyälskare som också älskar Lapsang souchong.
 
Örter
Gillar du örter kan du antingen testa gröna kinesiska teer eller vitt te. Dessa teer har ofta toner av örter.
 
 
Denna lista kan också användas för att se vilka teer du ska undvika, avskyr du tex besk smak så kan du hållla dig undan från de lila teerna eller om du aldrig riktigt gillat rökt smak så kan det vara bäst att iallafall inte börja med lapsang souchong.
 
Hoppas du hittat vad du söker, om inte så kan du gärna kommentera. Eller det får du gärna göra ändå :) 
 
Darjeeling, Grönt te, börjadrickate, japanskt te, lila te, lista, listor, oolong, pu-erh, tips, vitt te,

Liknande inlägg

1 kommentarer

Felicia

23 Sep 2017 15:09

vilket bra inlägg :D

Svar: Tack :)
Linnea

Kommentera

Publiceras ej