Matcha blir mer och mer populärt men det kan lätt bli fel om man inte behandlar matchan rätt. I det här blogginlägget tänkte jag tipsa om hur du kan hitta sätt som du gillar att dricka matcha. Jag fokuserar alltså inte på att man ska följa traditionerna till punkt och pricka eller vad som anses mest hälsosamt.
 
Först kommer jag ta upp det man inte ska göra.
 
Försök att inte
 
Om du kan försök att inte
 
  • Tillaga matchan i kokande vatten. Det blir inte bra och smakar illa. Använd istället 70-80 grader varmt vatten när du gör matcha.
  • Hälla matchan direkt från påsen eller burken. Matcha kan klumpa sig ganska lätt i en påse och även i en burk, särkilt om den har transporterats en bit så kan det bli klumpar. Sikta matchan innan du tillreder det för klumparna är verkligen inte goda.
  • Använda matcha av dålig kvalité. Matcha av dålig kvalité, dvs vanligtvis billig matcha men det finns bland dom dyrare sorterna också. Smakar inte bra även om du siktar efter konstens alla regler och tillreder det i exakt rätt temperratur .
  • Köpa mer matcha än du använder. Matcha är en färskvara på ett helt annat sätt än vanligt te och smakar faktiskt illa om det är för gammalt (och inte bara mindre eller alternativt som hö som vanligt te gör). Är du osäker på om du kommer att använda upp teet relativt snart? Köp en mindre mängd eller börja baka/laga mat/göra godsaker med det.
Gör detta
 
Om du testat matcha enligt tipsen ovan men kanske inte är såld än, testa detta
 
  • Matcha latte. Smaken blir helt annorlunda i matcha latte jämfört med vanlig matcha. Kom däremot ihåg att vilken mjölk eller mjölksubstitut spelar roll. Personligen tycker jag exempelvis inte kokosmjölk i matchalatte.
  • Baka/laga mat/godsaker med matcha. Matcha kan passa både som naturligt färgämne och som smakämne i bakverk, mat och godsaker. En av mina favoriter är matchakakor
  • Ismatcha. Matcha smakar annorlunda kall än varm, gillar du kanske ismatcha mer? 
  • Kallbrygga matcha. Om du vill ha ismatcha men inte tycker om den du gör med kallt vatten och dricker direkt, testa att kallbrygga matcha som du gör iste.
  • Testa annan matcha. Matcha från olika källor smakar olika, det gäller även olika matcha av samma kvalité, gillar du inte en matcha, testa en annan.
Den matcha jag själv brukar använda som är min favorit är matcha midori det är också den på bilden
Har du några tips på vad man bör och inte bör göra med matcha?
 
 
 
Hälsa, Matchalatte, inspiration, matcha, matcha midori, te och hälsa, tips,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej