Idag är det en röd dag på fler än ett sätt och vilket sätt är bättre att fira på än att dricka rött te.
 
Men vad är rött te då?
 
Rött te kan faktiskt både vara ett te eller ett örtte. Det som vi här i väst kallar för rött te är ett örtte från en växt som heter Aspalathus linearis som är en liten ärtväxt från sydafrika. Den kallas Rooibos efter "röd buske" på afrikaas.
 
Detta örtte heter rooibos och både växtdelarna som används och själva drycken är röd, för det mesta. Det finns faktiskt rooibos som är grön också och det är min favorit. Det är en av anledningarna till att jag envisas om att kalla rooibos för just rooibos, vad skulle jag kalla det annars? Grönt rött te?
 
Rött te i formen rooibos har däremot sina fördelar. Det innehåller inte koffein och det är ett måste för många på kvällen att hålla sig undan koffein.
 
Vad är då det andra röda teet? Det som var ett te?
 
Jo, åker du österut en bra bit, till Kina och dricker rött te får du det vi här i väst kallar för svart te. Dom går nämligen efter färgen på själva drycken istället för på bladen och drycken är ju rödbrun snarare än svart. Iallafall om du jämför med svart pu-erh.
 
Svart te, eller rött te om du menar det som är rött i öst, är ju ett riktigt te och innehåller ju därför koffein. Så undviker du koffein delar av dagen eller hela dagen kan det vara bra att veta om du åker österut eller tex dricker te på ett kinesiskt tehus här i väst.
 
Så vad dricker du denna röda dag? Rött te eller Rött te?
Svart te, om te, rooibos, rött te,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej