Nu på sommaren är det kanske inte alltid man vill dricka just varmt te (ven om det också kan passa tex på regniga dagar). Då brukar jag dricka iste. Jag gillar däremot inte de sötsliskiga blasket som säljs i butikerna utan jag vill göra mitt eget iste.
 
Det bästa sättet att göra det på, särskilt om det gäller gröna teer, är att kallbrygga det. Det passar särskilt värmekänsliga teer som tex gröna japanska teer som blir underbara kallbryggda. Men även andra teer passar kallbryggt.
För att göra det ännu mer lyxigt brukar jag dricka iste ur champangeglas eller vinglas, det blir ofta jättevackert i det.
Blommande te kan också kallbryggas
 
 
Kallbryggt iste, 1 liten kanna
 
ingredienser:
  • 1 msk te, tex Gyokuro
  • 2 dl kallt vatten
  • ev sötning
Lägg teet i vattnet och låt dra i kylskåpet i 2-6 timmar beroende på hur mycket tid du har och vilket te det är. Du kan även låta det dra längre, tex över natten då de bittra smakerna inte dras ut på samma sätt med kallbryggt te. Låt det gärna dra i en burk med skruvlock så att det inte tar smak av det du har i kylskåpet.
 
Sila teet och blanda ut med mer vatten, ofta samma mängd men olika teer kan behövas spädas mer eller mindre. Vill du söta teet funkar det bäst om du värmt vattnet, blandat i sötningen och sen låter det svalna igen då det är svårt för tex socker att lösa sig i kallt te.
 
Häll gärna på nytt vatten i burken som teet fått dra i, många teer kan du använda flera gånger och det håller flera dagar i kylen.
 
Detta är mitt absolut favoritrecept för att göra eget iste och det är riktigt spännande att testa olika sorter till detta
 
Kallbryggt gyokuro, supersmarrigt men intevärldens bästa filter till det fotot :)
 
iste,

Liknande inlägg

1 kommentarer

Lisa

22 Jun 2016 08:41

Mums! Provade ett recept förra helgen men får kanske prova det här nu i helgen, ser jättegott ut :)

Svar: Ja prova :) Om du vill får du gärna skriva vad du tycker om det :)Det passar ju utmärkt som ett alkoholfritt alternativ på fester också, vi hade iste på vårt bröllop tex :)
Linnea

Kommentera

Publiceras ej