Till nyårsmiddag så blev det terökt tjälknöl och jag hade tänkt dela med mig av receptet. Jag hade timjan i lagen men insåg att det var totalt onödigt röken ger nog med smak för att dölja timjan.

Terökt tjälknöl 1 st
Tjälknölen
1 bit fryst vilt eller nötkött tex rulle eller annat kött på dryga 1 kg (jag använde älg).
1l vatten
1 dl salt
2 tsk socker
Rökblandning
1-2 msk svart te eller annat mörkt te tex yi mei ren
50g vitt ris
50g vitt socker
Såhär gör du
- Lägg det frysta köttet i en ungsform och ställ den mitt i ugnen på 75 grader i dryga 10 timmar, tex över natten. När innertemperaturen är 65-70 grader är det färdigt.
- När köttet börjar bli färdigt koka du upp en lag på vatten, salt och socker och låt det kallna.
- När köttet är färdigstekt lägger du den i lagen och låt den stå kallt i några timmar, minst 3.
- Ta fram en gryta med tätslutande lock som är stor nog för tjälknölen och lite extra på höjden. Lägg 2-3 lager aluminiumfolie i botten med en "säkerhetskant" upp efter grytväggen, blanda rökblandningen och lägg det på folien.
- Lägg på en ångkoksinsats i metall eller något liknande (en trådsil, eller i värsta fall en aluminiumpajform som du stuckit flera hål på) och lägg sedan på tjälknölen. OBS tjälknölen ska inte ta i rökblandningen.
- Lägg på det tätslutande locket och sätt på högsta värmen tills det kommer ut rök, stäng sedan av plattan.
- Låt röka i ca 15 min utan att tjuvkolla.
Serveras med potatis i någon form och säsongens grönsaker.
Smaklig måltid.
Recept,
Svart te,
tjälknöl,
yi mei ren,
1 kommentarer
Vera
11 Jan 2016 20:44
ser så gott ut!!
Kommentera