Till nyårsmiddag så blev det terökt tjälknöl och jag hade tänkt dela med mig av receptet. Jag hade timjan i lagen men insåg att det var totalt onödigt röken ger nog med smak för att dölja timjan.
 
 
 
Terökt tjälknöl 1 st
 
Tjälknölen
1 bit fryst vilt eller nötkött tex rulle eller annat kött på dryga 1 kg (jag använde älg).
1l vatten
1 dl salt
2 tsk socker
 
Rökblandning
1-2 msk svart te eller annat mörkt te tex yi mei ren
50g vitt ris
50g vitt socker
 
Såhär gör du
 
  1. Lägg det frysta köttet i en ungsform och ställ den mitt i ugnen på 75 grader i dryga 10 timmar, tex över natten. När innertemperaturen är 65-70 grader är det färdigt.
  2. När köttet börjar bli färdigt koka du upp en lag på vatten, salt och socker och låt det kallna.
  3. När köttet är färdigstekt lägger du den i lagen och låt den stå kallt i några timmar, minst 3.
  4. Ta fram en gryta med tätslutande lock som är stor nog för tjälknölen och lite extra på höjden. Lägg 2-3 lager aluminiumfolie i botten med en "säkerhetskant" upp efter grytväggen, blanda rökblandningen och lägg det på folien.
  5. Lägg på en ångkoksinsats i metall eller något liknande (en trådsil, eller i värsta fall en aluminiumpajform som du stuckit flera hål på) och lägg sedan på tjälknölen. OBS tjälknölen ska inte ta i rökblandningen.
  6. Lägg på det tätslutande locket och sätt på högsta värmen tills det kommer ut rök, stäng sedan av plattan.
  7. Låt röka i ca 15 min utan att tjuvkolla.
Serveras med potatis i någon form och säsongens grönsaker.
Smaklig måltid.
 
 
 
Recept, Svart te, tjälknöl, yi mei ren,

Liknande inlägg

1 kommentarer

Vera

11 Jan 2016 20:44

ser så gott ut!!

Kommentera

Publiceras ej