Många säger ju att dom inte gillar grönt te men ofta har jag märkt att dom inte brygger det rätt vilket kan ge en hemsk smak om man har otur.
Några saker som är viktiga då man brygger te är bland annat temperaturen och tiden man brygger det så här nedan har jag skrivit ett bryggningsschema. Tänk däremot på att det är generella tips vissa teer ska dra i hetare/svalare vatten eller i kortare/längre tid. Ens personliga smak kan också spela in min man vill tex ofta brygga teer svalare än rekommenderat och jag vill gärna låta teet dra en liten stund längre än rekommenderat. Men köper man ett te och man inte får veta hur man ska brygga det kan man först testa att följa de allmänna tipsen.
Tesort Temperatur Tid Mängd te Antal bryggningar*
Grönt te 70-80 grader 30 sek-2 min 2 tsk/kopp** 2-4 st
Svart te 95-100 grader 2-3 min 1 tsk/kopp 1 st
Vitt te 70-80 grader 1-5 min 2 tsk/kopp 2-4 st
Oolong 80-90 grader 2-5 min 2 tsk/kopp 2-5 st
Gult te 70-80 grader 2-3 min 2 tsk/kopp 2-4 st
Pu-erh 100 grader 2-5 min 3-4 gram/kopp 2-4 st
Örtte*** 100 grader 5-15 min 2-3 tsk/kopp 1 st
* olika teer kan man också brygga olika många gånger
** en kopp är ungefär 2 dl te ev lite mer
*** Här kan det skilja mer.
Sencha Kyoto som bryggts i ca 70 grader varmt vatten i ca 30 sek.
Grönt te,
Koppar,
Svart te,
Te,
gult te,
oolong,
pu-erh,
vitt te,