Denna underbara rätt har blivit en klassiker på vårt julbord men det passar perfekt till påsk också

 

Det går också att göra på annat, tex kyckling (som jag har testat), räkor eller fisk (enligt originalreceptet).


För att göra terökt tofu behöver man ingen rök utan man röker i en stor gryta eller wok med lock. Man behöver också aluminiumfolie, nått att lägga tofun på tex om man har en nätställning till woken , en aluminiumform med hål i eller liknande.


Ingredienser

 


2-3 fasta tofublock á 300 g 

1½ tsk Sichuanpeppar

1½ msk havssalt (flingsalt är bäst annars kan det vara svårt att se när det är rostat klart)

2 hela stjärnanis

1 kanelstång i bitar

2msk soja


Ska man göra på kyckling istället så är det 6 kycklingbröst (skinn och benfria)


Rökblandningen innehåller 100g vitt ris, 100g vitt strösocker och 2 msk svart te (tex Assam men även andra tesorter kan funka, jag har tex gjort på oolong)

 

 

Såhär gör du

 


Lägg kryddorna (inte sojan) och saltet i en torr stekpanna och rosta på medelvärme tills kryddorna doftar och saltet blivit ljusbrunt.

Plocka bort anis och kanelstången och mortla pepparn och saltet.

Gnid in tofun med kryddorna och låt det stå i kylskåp över natten (använd nått lufttätt annars luktar hela kylskåpet sichuanpeppar).

Dagen efter gnider du in tofun i sojan, lägger dubbla (jag brukar ta fyrdubbla) lager aluminiumfolie i botten på en stor gryta el wok, alumineumfoliet ska gå upp efter kanten en bit.

Häll i rökblandningen i grytan och skaka den lätt, lägg på nätställningen/aluminiumformen med hål i och lägg på tofun men se till så att tofun inte tar i rökblandningen.

 
 

Lägg på lock och sätt grytan på hög värme tills rök börjar komma ut från locket, sänk värmen till medel och låt stå i 15 min.

Stäng av plattan och låt stå i 15 min till, om det är kyckling kolla så att köttsaften är klar annars får den röka en stund till.

Servera med ris och grönsaker eller som en av många rätter på ett bord och njut. Du kan dessutom göra det i förväg och frysa in för att spara tid om du gör det till påsk eller jul

Hoppas det smakar! #HappiChallange

#HappiChallenge, Happichallenge, Recept, teimat,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej