Gen mai cha är ett populärt te från Japan som består av ett grönt te (cha), ofta Bancha eller Sencha och rostat ris (genmai).

Gen mai cha smakar ganska speciellt men jag har märkt att många som inte gillar Japanska teer gillar ändå gen mai cha. Smaken är svår att beskriva men den påminner lite om popcorn (därför dricker jag den gärna till popcorn) och passar till mat då smaken inte försvinner i smaken av maten som ett finare neutralt te skulle göra. Det passar speciellt bra till sushi, särskilt om man inte gillar smaken av fisk så mycket då den mildrar smaken av fisk.

Det rostade riset i gen mai cha döljer ofta eventuella sämre smaker i ett te.

Det finns en myt om uppkomsten av gen mai cha. Historien berättar att det fanns en tjänare som hette Gen mai i en samurajs hushåll. När Gen mai skulle servera te till sin herre så råkade det ramla ut några rostade riskorn ur ärmen på Gen mai. Samurajen blev då arg och högg huvudet av Gen mai.

När samurajen sen smakade teet så märkte han att smaken var utsökt och för att hedra den döda tjänaren så döpte han teet efter honom och så fick vi Gen mai cha.

Nu är det antagligen bara en myt, det är mer troligt att man helt enkelt använde rostat ris för att dryga ut det dyra teet.

Har du testat gen mai cha nån gång?

 

 

Gen mai cha, Grönt te, Japan, Te, japanskt te,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej